Zomerstraten in de kijker

De Zomerstraatcampagne is een eenvoudig concept van de Voetgangersbeweging dat mensen tijdens de coronazomer meer bewegingsvrijheid en meer sociale contacten biedt in de eigen straat. Een Zomerstraat geeft bewoners de kans om hun straat om te vormen tot een leuke vakantieplek om samen van de zomer te genieten. De campagne inspireert bewoners ook om in dialoog te gaan over hun ideale straatbeeld. De campagne loopt nog tot eind september en bijna 600 straten zijn ingeschreven. Onze reportageploeg bezocht uiteenlopende Zomerstraatinitiatieven en maakte een aantal inspirerende filmpjes.

De Zomerstraatcampagne van de Voetgangersbeweging bood een antwoord op de nood aan meer bewegingsvrijheid en sociaal contact. In veel straten viel het traditionele buurtfeest weg door de coronacrisis. De Zomerstraat was vaak een aanleiding om een leuk, maar contact-arm alternatief te bedenken. Een Zomerstraat geeft mensen de kans om hun eigen straat of een gedeelte ervan om te vormen tot een leuke vakantieplek om samen van de zomer te genieten.
Alles binnen de geldende veiligheidsmaatregelen van het moment en met heldere afspraken met de gemeente wanneer nodig, dat spreekt voor zich.

Een Zomerstraat kan vele vormen aannemen. Een apéro met de buren op de stoep, een groot gedicht op straat, een parkeerplek die wordt omgevormd tot zitruimte of de straat helemaal afsluiten voor extra veel speel- en ontmoetingsruimte? Maar liefst 589 straten in heel Vlaanderen toonden dat het kon. De Zomerstraatspandoeken verschenen op vele straathoeken en achter talloze ramen hingen Zomerstraataffiches. Kinderen liepen fier rond met Zomerstraatplaktattoo’s en maakten vrolijke tekeningen met stoepkrijt uit het Zomerstraatpakket. Samen gaven ze een duidelijk signaal: samen sterk tegen corona, leve de zomer!
De Zomerstraatcampagne werd in samenwerking met de Vlaamse overheid en Vlaanderen Feest gelanceerd op 11 juli en loopt tot eind september.

Op www.zomerstraat.vlaanderen vindt u heel wat inspirerende beelden en filmpjes van verschillende Zomerstraten.