FORCE

Beweegplekken voor elke buurt

Met FORCE werkt Infopunt Publieke Ruimte samen met lokale besturen aan kwalitatieve en laagdrempelige beweegplekken op buurtniveau. Er is nood aan groenzones, ontmoetingsplaatsen en beweeginfrastructuur. Bewegen versterkt ons immuunsysteem en zorgt voor fysiek en mentaal welbevinden. Door laagdrempelige beweegplekken in openlucht aan te bieden, wil FORCE beweging stimuleren.

Het project baseert zich op calisthenics, een opkomende sport waarbij je traint met je eigen lichaamsgewicht en een minimum aan toestellen. Je traint alleen of in groep, als beginner of gevorderde. Het is bovendien een prima aanvulling op andere sporten.

Een FORCE openluchtpark is gratis en dagelijks voor iedereen toegankelijk. De gemeenten organiseren, met ondersteuning van Infopunt Publieke Ruimte, groepslessen gericht naar niet–sportieve of kwetsbare doelgroepen om zo sociale inclusie en samenhorigheid te bevorderen.

Het project startte in het voorjaar 2021 in de gemeenten Laarne, Meerhout, Beersel, Borsbeek en Machelen-Diegem. Ondertussen starten ook Maasmechelen, Essen, Ronse, Geetbets en vele andere gemeenten met het project. Gemeenten die starten met FORCE kunnen rekenen op een kwalitatief en uitgebreid calisthenicspark, een uitgewerkt online stappenplan met tips, gidsen en downloads, een actiepakket en ad hoc ondersteuning.

Lidgemeenten van Infopunt Publieke Ruimte krijgen voorrang en genieten hoge korting op het Force-pakket.