Lidgemeenten Publieke Ruimte

Infopunt Publieke Ruimte is het kenniscentrum voor openbare ruimte in Vlaanderen. Als grootste en enige ledenorganisatie rond publieke ruimte zetten we ons dagelijks in voor betere leefomgevingen en kwaliteitsvolle openbare ruimten. Dat doen we via het Tijdschrift Publieke Ruimte, het Praktijkboek Publieke Ruimte, de Databank Publieke Ruimte, inhoudelijke projecten en vormingsevenementen zoals het jaarlijkse Congres Publieke Ruimte.

Ondertussen hebben we een vooraanstaand ledennetwerk uitgebouwd en puzzelen we samen met al onze leden verder aan kwaliteitsvolle, evenwichtige en klimaatbestendige openbare ruimte. Ruimte waar elke burger zich thuis voelt, waar groen een plek krijgt, met een doordachte inrichting voor alle doelgroepen die er vertoeven. We nodigen je graag uit om kennis te maken met onze organisatie en te ontdekken wat wij voor jouw gemeente kunnen betekenen. Als leden – en kennisplatform is het belangrijk om zoveel mogelijk gelijkgestemden te verenigen en de vergaarde kennis te delen.

De belangrijkste missie van onze organisatie is dus INFORMEREN – KENNIS OPBOUWEN EN DELEN – VERENIGEN.


Meer kennis over publieke ruimte in je gemeente! Word nu lid.

Dé jaarlijkse afspraak met onze leden, op 24 april 2024 in  de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Kom met andere gemeenten, experts en organisaties samen om kennis te delen, inspiratie op te doen, projecten op terrein te bekijken en veel meer. Al onze leden nemen deel aan voordelig ledentarief. Maar het mooiste voordeel is met stip de 2 + 1 ledenactie. Dat is pas een mooi voordeel! Zo verzilver je meteen je lidmaatschapsbijdrage.

Meer informatie over het congres >

Mee zijn met de laatste nieuwigheden is vaak niet makkelijk. Zelf op zoek gaan naar deze projecten, trends,…is in je dagelijks werk bijna onmogelijk. Maar goed nieuws, je hoeft dit niet zelf te doen! Wij brengen om de drie maanden het nieuws tot op je bureau. Blader je graag door het tijdschrift tijdens de lunch of lees je liever online? Dit kan allemaal want elk lid krijgt 3 tijdschriften op naam en 3 login codes voor het online raadplegen van alle (ook de reeds verschenen) nummers! 

Meer informatie over het tijdschrift >

Laat je onbeperkt inspireren door realisaties in Vlaanderen en Brussel. In een muisklik toegang tot praktische info, technische fiches en handige contactgegevens van gerealiseerde projecten. Daarnaast staat er ook een uitgebreid documentatiecentrum ter beschikking. Een onmisbare tool dus voor iedereen professioneel bezig met openbare ruimte. Met 60.000 bezoekers kent de databank dit jaar opnieuw een explosieve groei. En enkel voor leden volledig raadpleegbaar! Elk lidmaatschap ontvangt 3 unieke logincodes.

Bezoek de databank >

Heel wat informatie is tegenwoordig uitsluitend digitaal beschikbaar maar er zijn nu eenmaal naslagwerken die je simpelweg niet kan vervangen. Het Praktijkboek Publieke Ruimte is er zo eentje. Dat merken we aan de grote vraag vanuit de sector. Het boek is een bloemlezing van de mooiste projecten uit ons land. Uit deze projecten worden jaarlijks ook 6 genomineerden voor de Prijs Publieke Ruimte verkozen. Dat mag je niet missen. Leden ontvangen hun exemplaar per post.

Meer informatie over het praktijkboek >

Infopunt Publieke Ruimte staat mee aan de wieg van de mobipunten (Hoppin). Een mobipunt is een fysieke plaats waar verschillende mobiliteitsvormen elkaar ontmoeten op een herkenbare plaats. Ook zijn we sinds 2018 drijvende kracht achter Operatie Perforatie dat inzet op ontharding en dus kwaliteitsverbetering van de publieke ruimte. Via het project Zilveren Linten verhogen we de bruikbaarheid van de publieke ruimte voor senioren en met FORCE creëren we beweegvriendelijke, sociale en gezonde publieke ruimte. Daarnaast werken we via onze deelwerking Octopusplan al jaren rond kindvriendelijke schoolomgevingen. De co-creatieve aanpak van de Langeledeschool in Wachtebeke won in 2021 de Vlaamse verkeersveiligheidsprijs.

Wens je ondersteuning om met deze projecten te starten of om met andere beleidsdoelstellingen aan de slag te gaan? Onze organisatie staat met al onze expertise voor je gemeente klaar. Lidgemeenten krijgen voorrang bij begeleidingen, genieten een ledentarief en profiteren van aanzienlijke kortingen zoals op het Force beweegpakket. 

Meer informatie over projectwerking >


Lidmaatschapstarieven

  • Gemeenten: € 500,- excl.btw
  • Centrumsteden: € 750, – excl.btw (5 exemplaren van de publicaties en 5 toegangscodes)

Onderstaande gemeenten zijn al lid:

Antwerpen, As, Asse, Beersel, Beveren, Bonheiden, Bornem, Borsbeek, Brasschaat, Brugge, De Panne, Deinze, Dendermonde, Destelbergen, Drogenbos, Geel, Gent, Genk, Gistel, Harelbeke, Heusden-Zolder, Ichtegem, Kampenhout, Kortrijk, Kruisem, Laarne, Landen, Leuven, Lint, Machelen, Mechelen, Merelbeke, Mortsel, Nieuwpoort, Nijlen,  Oosterzele, Oostkamp, Oudenaarde, Overijse, Puurs, Rijkevorsel, Ronse, Schoten, Sint-Gillis-Waas, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Stekene, Tienen, Vorselaar, Wommelgem, Wuustwezel, Wetteren, Zottegem


Met dank aan onze Ambassadeurs Publieke Ruimte