Terugblik Congres Publieke Ruimte 2020

Inschrijven is niet meer mogelijk

Nadat het Congres & Forum Publieke Ruimte in het ICC Gent door de coronamaatregelen op de valreep werd afgelast, besloten Infopunt Publieke Ruimte en Stad Gent om een deel van het programma als online congres aan te bieden. Het organisatieteam kreeg daarvoor de steun van congressponsors Servibo, Tecno Art, Vandersanden en Wolters-Mabeg en van de Ambassadeurs Publieke Ruimte. De openingssessie van het congres werd op 9 juni in een livestream bijgewoond door Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters en minister van mobiliteit, openbare werken en verkeersveiligheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Elke Van Den Brandt. Alle sessies samen werden door meer dan 600 deelnemers bijgewoond, waardoor het digitale Congres Publieke Ruimte een succes mag worden genoemd.

Tijdens de openingssessie op 9 juni stelde Infopunt Publieke Ruimte een aantal pijlers voor die de basis moeten vormen voor de openbare ruimte na corona: water en groen, mobiliteit, ontspannen en ontmoeten, spelen en bewegen. We nodigden een aantal experts uit om vanuit hun invalshoek een aantal adviezen aan te reiken waarmee beleidsmakers aan de slag kunnen gaan. Prof. Stijn Oosterlynck (Universiteit Antwerpen), prof. em. Willy Miermans (Universiteit Gent), prof. Patrick Willems (KU Leuven), dr. Ragnar Van Acker (Vlaams Instituut Gezond Leven) en ruimtelijk planner Gert De Keyser (Agentschap voor Natuur en Bos) gaven elk hun visie een aandachtspunten. Prof. Pieter Ballon (VUB) en minister Elke Van Den Brandt traden op als klankbord. Als afsluiter van de openingssessie maakte minister Lydia Peeters de winnaars van de Prijs Publieke Ruimte en de Publieksprijs Publieke Ruimte 2020 bekend. Wie ingeschreven was voor het congres, kan alle sessies (9, 16 en 23 juni) opnieuw bekijken via www.congrespubliekeruimte.info

Infopunt Publieke Ruimte heeft in de loop der jaren heel wat ervaring opgebouwd met het organiseren van congressen en andere vormingsmomenten. Toch was het een hele uitdaging om over te schakelen van een fysieke bijeenkomst naar een digitale streaming. De organisatie van een online congres was een bijzondere leerschool en een opstap naar meer online vorming in de toekomst. In elk geval hopen we op 16 maart 2021 u opnieuw in levende lijve te mogen verwelkomen in het ICC Gent. Noteer alvast de datum.