Neem deel aan de eerste Belgische Voetgangersbarometer

Doe je voeten een plezier en laat je stem horen!

Ongeveer 11 miljoen: zoveel voetgangers zijn er in België. Toch is dat bijna het enige cijfer dat we kennen. Met de steun van federaal Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet lanceren de Voetgangersbeweging, Tous à Pied en Walk nu een enquête om de noden van voetgangers beter in kaart te brengen, zodat het beleid hierop afgestemd kan worden.

Naomé Carmeliet van de Voetgangersbeweging: “We zijn allemaal voetganger, elke dag. Te voet naar het werk of naar school; tijdens het shoppen; al wandelend met of zonder hond; wanneer we op straat komen om mensen te ontmoeten of enkel voor de laatste meters richting bus, fiets of auto. We hebben het recht om vlot, veilig en comfortabel te voet te gaan. Maar onze noden verschillen afhankelijk van onze leeftijd, ons geslacht, het moment van de dag waarop we ons verplaatsen, de reden van onze verplaatsing. Tot nu toe zijn er heel weinig cijfers beschikbaar over de kenmerken en gewoonten van voetgangers in België. Dat moet in 2023 veranderen.”

Daarom lanceren Voetgangersbeweging, Tous à pied en Walk (verenigingen die belangen van voetgangers verdedigen en wandelen promoten in Vlaanderen, Wallonië en Brussel) nu een grootschalige enquête naar de mening van voetgangers in heel ons land. Dit gebeurt dankzij een financiering van de FOD Mobiliteit en Vervoer. De verenigingen vinden het hoog tijd dat de behoeften van de grootste groep mensen die zich verplaatst (ver voor fietsers en automobilisten) eindelijk beter gekend en erkend worden.

Georges Gilkinet, federaal Minister van Mobiliteit: “In ons dagelijks leven wandelen we allemaal elke dag, maar paradoxaal genoeg hebben we heel weinig gegevens over de noden van voetgangers. Ook over de verschillende noden van hoe mannelijke en vrouwelijke voetgangers zich verplaatsen in de openbare ruimte weten we heel weinig. Op basis van de verzamelde gegevens uit de enquête kunnen we ons beleid aanpassen, op de noden van voetgangers. Ik wil prioriteit geven aan de bescherming van de meest kwetsbare en actieve weggebruikers. Dat is belangrijk om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. En als we meer mensen kunnen aanmoedigen om te wandelen, heeft dat ook een positieve impact voor het klimaat. Daar wil ik volop aan bijdragen.”

De enquête

Het doel van de enquête is om de bewandelbaarheid van Belgische steden en gemeenten te beoordelen, d.w.z. hoe aangenaam het er is om je te voet te verplaatsen. Voetgangers worden bevraagd op basis van een reeks indicatoren. Voetgangers worden ondervraagd over een reeks indicatoren:

• de gewoontes van Belgische voetgangers en hun algemene indruk over dagdagelijkse verplaatsingen te voet
• veiligheid
• wandelcomfort
• het belang dat steden en gemeenten hechten aan wandelen
• specifieke infrastructuur en diensten voor voetgangers

De enquête is online te raadplegen tot en met 30 juni. Het duurt slechts 15 minuten om de barometer in te vullen. In de analyse wordt er rekening gehouden met alle gegevens. Vanaf 50 antwoorden per stad of gemeente, zullen de antwoorden ook gericht aan deze steden en gemeenten bezorgd worden. Deelnemers kunnen de vragenlijst meerdere keren invullen voor verschillende (deel)gemeenten waar ze regelmatig wandelen.

De resultaten worden verwacht tegen oktober 2023 en moeten ons een beter inzicht geven in de verwachtingen en de uiteenlopende behoeften van iedereen die zich te voet verplaatst. Dit is de eerste stap naar een beleid dat nog beter rekening houdt met deze actieve mobiliteitsvorm en de stille meerderheid die hiervan gebruikt maakt, maar nog te vaak niet gehoord wordt.

De vragenlijst is beschikbaar op voetgangersbarometer.be