1000 tuinstraten in Vlaanderen tegen 2030

(c) Commons Lab

Op verschillende plekken in Vlaanderen is er de voorbije jaren geëxperimenteerd met tuinstraten. Dat zijn straten waar er een nieuwe balans is tussen vergroening, verblauwing, verbinding tussen de bewoners en verplaatsing. Deze initiatieven zijn momenteel nog erg verspreid. Maar we willen alle kennis en ervaringen van steden, gemeenten, burgercollectieven, … met elkaar gaan verbinden en delen.  

Onze missie is om tegen 2030 liefst 1000 gerealiseerde tuinstraten in Vlaanderen gerealiseerd te zien. Hiervoor willen we een heel breed samenwerkingsverband sluiten van gedreven (lokale) besturen, intercommunales, vakverenigingen, regionale landschappen, middenveld, studiebureaus, ondernemers, academici, … De zogenaamde ‘Green Deal Tuinstraten’. Als deelnemer zet je je schouders de komende jaren onder één of meerdere tuinstraten. Er is ondersteuning voorzien van verschillende partners, we stimuleren kennisuitwisseling met lokale besturen en burgerinitiatieven, én deelnemers dragen bij tot een sterk maatschappelijk verhaal.

Wens je meer informatie over de Green Deal Tuinstraten? We ontmoeten je graag tijdens onderstaande momenten.


Online webinar op 16 april om 10u00-11u00

Wij nodigen je van harte uit om verharde straten mee om te toveren tot groene, blauwe en verbindende leefomgevingen. Op dinsdag 16 april organiseren we een webinar waar we alle info over deze Green Deal bezorgen. Wat verstaan we onder Tuinstraten? Wat verwachten we van de partners? Hoe willen we ons de komende jaren organiseren? Je kan tijdens de webinar al je vragen stellen aan diverse experten.

De webinar is gratis. Schrijf hier in>

Sessie ‘Green Deal Tuinstraten’ en Green Deal stand op het Congres Publieke Ruimte
Woensdag 24.04.2024, Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Kom alles te weten over de ‘Green Deal Tuinstraten’ tijdens een uitgebreide lezing op het Congres Publieke Ruimte in Antwerpen. Ontdek hoe je kunt bijdragen aan de ambitie van 1000 Tuinstraten in Vlaanderen. Op het congres zal ook een stand staan rond de verschillende Green Deals (tuinstraten, klimaatbestendige publieke ruimte, …). Ontmoet de contactpersonen van de Green Deals, informeer je en stel al je vragen op de stand op het Forum.

Ontdek het volledige congresprogramma en schrijf in>


Green Deal ondertekening tijdens Tuinstraatfeest op 15 mei

Woensdag 15 mei organiseren we een spetterend Tuinstraatfeest in Mechelen. We nodigen iedereen uit die mee wil werken aan 1000 Tuinstraten in Vlaanderen. Iedereen die mee wil werken kan de ‘Green Deal Tuinstraten’ plechtig ondertekenen.