Terugblik online Congres Publieke Ruimte 2021

Een conventioneel congres organiseren was – net zoals veel andere zaken – in coronatijden niet aan de orde. Samen met gaststad Gent trok Infopunt Publieke Ruimte lessen uit het noodscenario waarop het eerste online Congres Publieke Ruimte in 2020 was gebouwd. Het resultaat was een vernieuwend online congres in de vorm van een rechtstreekse studio-uitzending. In een reeks van vier online congresdagen ontving Jan Vilain (Infopunt Publieke Ruimte) studiogasten Bram Van Ballaer (Departement Omgeving), Sven Augusteyns (Straatvinken), Lieve Evens (Gezond Leven), Tom Dhollander (Voetgangersbeweging) en Claude Marinower (schepen Stad Antwerpen).

Met de congresthema’s ‘Veerkrachtige ruimten’, ‘Veranderende mobiliteit’ en ‘Sociaal inclusieve en gezonde ruimten’ speelde het congresprogramma in op de actualiteit. Vooraanstaande experten gaven in hun presentaties tekst en uitleg waarbij de toelichtingen werden afgewisseld met virtuele terreinexcursies. Otello – na Swami Bami intussen de bekendste golden retriever van Vlaanderen – lag erbij en vond het allemaal goed. Tijdens de slotuitzending op 1 juni bracht prof.dr. Sabine Knierbein (Interdisciplinary Centre for Urban Culture and Public Space, TU Wien) een inspirerende keynote. Vervolgens vond de jaarlijkse uitreiking plaats van de Prijs Publieke Ruimte waarna burgemeester De Clercq de sleutel van gaststad Gent overdroeg aan de Antwerpse schepen van publiek domein, Claude Marinower.

Antwerpen is vanaf 2022 de thuisbasis. Plaats van afspraak is 26 april in het Elisabeth Center Antwerp. Noteer het alvast!